От днес в сила влиза т.н. зелен сертификат. Документът удостоверява ваксиниране,

...
От днес в сила влиза т.н. зелен сертификат. Документът удостоверява ваксиниране,
Коментари Харесай

Защо наличието на антитела не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?

От през днешния ден в действие влиза тъй наречените зелен документ. Документът удостоверява имунизиране, преболедуване или негативен резултат от проучване за ковид и обезпечава достъп до публични места и събития на закрито както за гости, по този начин и за чиновници.

Онези, които са се срещнали с Covid-19 преди повече от половин година обаче не могат да получат зелен документ  на база на антителата, които тялото им е построило като отбрана против вируса. И тук поражда въпросът за какво съществуването на антитела против не е задоволително за издаването на зелен документ.

Вирусологът проф. Радка Аргирова, разяснява, че има разлика в антителата, които построява имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация.

При имунизация в организма се образуват тъкмо избран тип обезвреждащи антитела, които са ефикасни за справяне с ковид а.

При преболедуване имунната система построява всички типове антитела – в това число и обезвреждащите заболяването. Често обаче е допустимо човек да не е образувал задоволително антитела от типа на обезвреждащите, а да има доста повече от другите типове, които не пазят от наново боледуване.

Затова съгласно вирусолога съществуването на антитела против Covid-19 единствено по себе си не е задоволително за издаването на зелен документ.

В ефира на Българска национална телевизия професор Аргирова призова хората, които са прекарали заболяването, да се ваксинират против КОВИД-19 от 3 до 6 месеца откакто са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, само че не могат да потвърдят преболедуване, би трябвало да се имунизират.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР